Rijke buren doen niets voor vluchtelingen

Rijke buren doen niets voor vluchtelingen

De regio overvol?
Europa zou meer vluchtelingen moeten opvangen omdat landen in de regio overbelast zouden zijn. Het tegendeel is het geval.

In het debat over immigratie hoor je steeds dat de regio zelf al overvol is. Daarmee wordt bedoeld dat vluchtelingen niet meer in buurlanden kunnen worden opgevangen. Met als impliciete boodschap dat Europa 'dus' een helpende hand moet bieden.
Dat doet Europa natuurlijk ook en zal Europa blijven doen. Ook al gaat het in veel gevallen helemaal niet om vluchtelingen die in aanmerking kunnen komen voor asiel.
Onder de immigranten die de Middellandse Zee oversteken of via Macedonië naar Europa reizen, zijn immers ook veel jonge mannen die graag vooruit willen in het leven. Dat zijn geen vluchtelingen, maar potentiële illegalen.

Lessen
Je kunt al deze immigranten niet verwijten dat ze naar het rijke Europa willen. Je kunt Europese regeringen, het kabinet-Rutte incluis, wel verwijten dat ze zo laks optreden. En blijkbaar niets hebben geleerd van de jaren negentig, toen ook veel immigranten naar de rijke landen van Europa trokken.
Een van de lessen is dat opvang in de regio te prefereren is. Vooral omdat dan meer mensen worden geholpen en niet alleen de groep die de overkant van de Middellandse Zee haalt. Daarom is het ook goed te beseffen dat de regio rond de oorlogsgebieden Syrië en Irak helemaal niet overvol is. Integendeel.

Zeer rijke landen in de regio bieden nauwelijks onderdak aan vluchtelingen, vaak geloofsgenoten.


Neem het schatrijke Saudi-Arabië, dat vorig jaar slechts 561 vluchtelingen opnam. Of Kuweit (614). Of Qatar (133). Of Bahrein (311). Rijke buren die niets doen. 

Op elsevier.nl zijn ‘13 mythes en misverstanden over migratie’ te vinden, zoals:
- Het zijn allemaal (oorlogs)vluchtelingen
- De stroom valt niet tegen te houden
- Immigratie is goed voor de economie
- Migranten zijn nodig om de vergrijzing op te vangen
- Het Nederlandse asielbeleid is hardvochtig
- Etc.

Bron: Elsevier

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'