Lectori Salutem - Niets is wat het lijkt

Lectori Salutem

Niets is wat het lijkt

Het is inmiddels al zo’n dertig jaar geleden dat ik een boekje las van wijlen professor Georg Huntemann (1929-2014), theoloog en filosoof. In De onpersoonlijke mens (1983) schreef hij dit: “Voorbeelden bij het gebod ‘Gij zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste’ kunnen vooral gevonden worden op het terrein van de massamedia. Deze bouwen dag aan dag een beeld op van de werkelijkheid, dat echter niet een weergave hiervan is, maar een vervorming.” En even verderop: “Deze massamedia vertonen namelijk in hun methode van nieuwsgaring de neiging om steeds gedeeltes van de hele werkelijkheid weer te geven.”
Een vervormd beeld van de werkelijkheid… Dertig jaar geleden. Kun je nagaan hoe het vandaag is. Niets is nog wat het lijkt. Nou ja, bijna niets.
En dat heeft niet alleen maar te maken met hoe wij tegen dingen aankijken. Dat is natuurlijk van invloed. Heeft te maken met wie je bent, je opvoeding, je omgeving, je interesses en noem maar op. En dan ziet de een het zus en de ander zo. En soms zien ze het allebei goed (of fout).
Wellicht kent u de afbeelding hiernaast. De een ziet een oude dame. Maar iemand anders ziet er een jonge dame in. Klopt allebei! Beide zijn namelijk in deze tekening te onderscheiden.

Voor wie het (nog) niet ziet: het puntje van de neus van de oude dame die schuin naar beneden kijkt, is de kin van de jonge dame die over haar rechterschouder kijkt).

Propaganda
Wat de werkelijkheid van en in de wereld betreft, is het een ander verhaal. Daarin gaat het er niet om hoe wij tegen dingen aan kijken, maar om hoe het tot ons komt. Tegenwoordig zijn de massamedia namelijk verre van objectief en dat kan ons zicht op de werkelijkheid ernstig vertroebelen. De meeste mensen denken dat wat de media hen voorschotelen ook echt zo is. En daar wringt de schoen. Mede door het internet komen we er steeds meer achter dat de reguliere nieuwsvoorziening vaak gekleurd en leugenachtig is. De redacties van de grote media worden gevoed met het (wereld)nieuws dat geproduceerd wordt door een paar grote internationale persbureaus, die onder invloed staan van een financiële en politieke elite. Daarom hoor je op verschillende stations in binnen- en buitenland vaak exact dezelfde teksten. Voorgekauwd heet dat. Joris Luyendijk, voormalig correspondent in het Midden-Oosten, doet in Het zijn net mensen een boekje open over hoe dat werkt in de journalistieke praktijk. Schokkend! In AMEN schreven we al eerder over de Duitse journalist Dr. Udo Ulfkotte die uit eigen ervaring laat zien dat de meeste journalisten ‘gekocht’ zijn. En ja, wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Actueel
Al met al leidt dat ertoe dat hetgeen we zien (en horen) lang niet altijd waar is, maar gemanipuleerd. Propaganda dus eigenlijk. Daarom is het best goed om via internet ook ander nieuws te lezen, dat niet van boven af gedirigeerd wordt, maar door onafhankelijke amateurs en professionals verzameld en gepubliceerd wordt. En dat geeft op z’n minst toch een wat genuanceerder beeld van de werkelijkheid om ons heen. Dan blijkt de strijd tussen waarheid en leugen zich voor onze ogen af te spelen. In de bijlage AMEN Actueel die voor dit zomernummer wat meer pagina’s telt, kunt u er iets over lezen. De artikelen vindt u ook op de AMEN-site terug, veelal aangevuld met nog meer info. Als abonnee kunt u gemakkelijk toegang krijgen tot de site en zo alles lezen op uw PC, tablet en/of smartphone.

Nieuws van boven
Uiteraard is AMEN in de eerste plaats een Bijbelmagazine. Vandaar is het grootste deel gewijd aan Bijbelse thema’s. En ja, dat goede nieuws is ook van boven af gedirigeerd. Door Zijn Geest heeft de Heere God bijbelschrijvers geïnspireerd om Zijn woorden bekend te maken. En dus kunnen we er op rekenen dat die woorden de waarheid zijn. Ze bepalen ons bij wie God is en wat Hij doet. En het mooie is dat, wat er in de wereld ook gebeurt en bekokstoofd wordt door welke elite dan ook, men de Allerhoogste nooit kan verhinderen Zijn plannen te volvoeren. Sterker, nog de dingen die om ons heen gebeuren en nog zullen plaatsvinden, zijn in de Bijbel reeds eeuwen tevoren meer of minder voorzegd. Daarom kunnen we alleen maar blij zijn met de Bijbel en het goede nieuws van boven!

DANK!
In het kader van AMEN 20 jaar hebben wij in de afgelopen tijd extra jubileumgiften ontvangen. Daar zijn we erg blij mee! Voor ons ook reden om de Heere daarvoor te danken, en te bidden dat Hij ons telkens weer inspireert om de goede boodschap op deze wijze te blijven uitdragen. En u neemt daarin deel met uw gebeden en gaven. Hartelijk dank daarvoor!
Klik hier om AMEN te steunen.

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (117).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'