Jeruzalems nood en redding (n.a.v. Jesaja 33)

Jeruzalems nood en redding (n.a.v. Jesaja 33)

Jeruzalem is een heel oude stad die hoogtijdagen beleefde in de tijd van David en Salomo en enige tijd daarna. Salomo, de vredevorst, regeerde in Jeruzalem en zijn roem ging over de gehele wereld. Het was een glorietijd voor de stad en haar inwoners.

Er zijn echter ook vele dieptepunten geweest in de geschiedenis van deze stad. Vele malen werd de stad belegerd, aangevallen en verwoest, meestal door profeten van tevoren aangekondigd. Een troost was, dat dit altijd gepaard ging met de rijke beloften van God over herstel en heerlijkheid!
God heeft deze stad geclaimd voor Zichzelf; daarom wordt Jeruzalem ook ge¬noemd: "de heilige stad", en: "de stad van de grote Koning". Een andere naam, die we ook vaak lezen in de Bijbel is: Sion. Dit is de naam van één van de heuvels waarop de stad gebouwd is; deze naam wordt dikwijls verbonden met Gods beloften.

Beloften
Eens zal Jeruzalem, volgens de vele beloften van God, zijn:
* de hoofdstad van het Koninkrijk van Israël en van de wereld
* de residentie van de grote Koning, Jezus de Messias (zie Jes. 2)
* de "tempel-stad" van God
* een bedevaartsoord der volkeren
* het politieke en godsdienstige centrum der wereld
* volgens Jesaja 62: een sierlijke kroon in de hand van de HEERE
* stad van de vrede, d.w.z. de stad die rijk is aan heil!

Maar zover is het nog niet!
Nu bestaat Jeruzalem nog altijd in "de benauwde tijden" (Dan. 9). Er zijn grote spanningen. Jeruzalem wordt door drie godsdiensten gezien als de heilige stad: Joden, Christenen en Moslims. Daarnaast is er de onenigheid van de huidige bewoners: Joden, Arabieren en Palestijnen. Gevolg daarvan is: strijd, schermutselingen, geweld. Dat zal pas definitief voorbij zijn als de Heere Jezus Christus terugkomt en alle dingen zal herstellen. De grote ommekeer in Jeruzalems geschiedenis komt ook naar voren in Jesaja 33.
In vers 1 is sprake van een verwoester. Toen was dat: Babel. In de toekomst zal het zijn: de vorst van de eind-tijd.
Door een verbondssluiting (Dan. 9) zal Jeruzalem zich storten in een poel van zonde en ongerechtigheid. Op de heilige plaats zal de "gruwel van de verwoesting" worden opgericht: het beeld van het Beest. Het getuigenis van God (o.a. de 2 getuigen, Openb. 11) zal worden genegeerd. Jeruzalem is in Openbaring 11 de stad, die geestelijk genoemd wordt "Sodom en Egypte". Deze namen wijzen op de geestelijke en morele toestand van Jeruzalem in de toekomst: wetteloosheid en ongehoorzaamheid. Bovendien: Sodom en Egypte zijn door de HEERE geoordeeld vanwege hun ongerechtig¬heid; straks zal het¬zelfde oordeel over Jeruzalem gaan (vgl. Zach. 12 en 14).

Het gelovig overblijfsel zal in die tijd bidden om hulp (vs. 2); het is "een tijd van benauwdheid voor Jakob" (zie Jer. 30:7 en Zach. 13). De HEERE alleen kan redding geven. Hij houdt de tijden en gelegenheden in Zijn hand (vs. 5,6). En de HERE zal opstaan (vs. 10) en dat betekent: oordeel voor de ongelovigen en redding voor de gelovigen.

Wat de ogen van het gelovige overblijfsel vervolgens zullen zien, wordt meegedeeld in vers 17 e.v.:

  1. De Koning, d.i. de Messias, in al Zijn schoonheid; eens kwam Hij in vernedering tot Jeruzalem, rijdende op een ezel. Straks zal Hij echter de Verhoogde zijn, die komt met "grote macht en majesteit".
  2. Het oordeel over de vijanden, de heidense verdrukkers (vs. 19). In Jesaja 60 lezen wij, dat in de toekomst de rollen worden omgedraaid: "…de kinderen van hen die u onderdrukt hebben, en allen die u verworpen hebben, zullen zich neerbuigen aan uw voetzolen, en zij zullen u noemen: Stad van de HEERE, het Sion van de Heilige van Israël” (vs. 14).
  3. Sion als de stad van samenkomsten (vs. 20). Jeremia zegt: "...de stad zal herbouwd worden op haar ruïne en het paleis zal op zijn rechtmatige plaats gelegen zijn. Van hen zal dankzegging uitgaan, en het geluid van vrolijke mensen..." (30:18-19, zie ook Zach. 8).
  4. De heerlijkheid van de HEERE zal er zijn (vs. 21). In Ezechiël 48¬:35 lezen wij: "de naam van de stad zal vanaf die dag zijn: “De HEERE is daar" (Jahweh Shammah). Deze heerlijkheid wordt op drievoudige wijze onderstreept in vers 22: "De HEERE is immers onze Rechter, de HEERE is onze Wetgever, de HEERE is onze Koning; Hij zal ons verlossen". Jeruzalem en de rest van Israël zal in de toekomst ontdekken wat dát betekent: vergeving van ongerechtigheid, geen ziekte, strijd, moeite en verderf meer.
  5. Jeruzalem zal beantwoorden aan de betekenis van haar naam: stad van vrede/heil (vs. 24).

Enerzijds zien we dus, dat Jeruzalem in de toekomst nog eens (en ook voor het laatst!) ingenomen en geplunderd zal worden. Anderzijds heeft God Zijn beloften heeft gegeven. En Hij maakt al Zijn beloften heerlijk waar!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'