Lectori Salutem - Licht in de duisternis

Lectori Salutem

Licht in de duisternis

Binnenkort is er een zonsverduistering. Ruim 80% van de zon wordt dan bedekt door de maan. Grote kans dat er dus minder zicht is op dat moment. Maar… dat is nog niets vergeleken bij wat er in het verleden gebeurde en wat de wereld in de toekomst nog te wachten staat!

Lees bijvoorbeeld Exodus 10:20-23. We lezen daar over de negende van de tien plagen die Mozes als wondertekenen deed in Egypte.

“Toen zei de HEERE tegen Mozes: Strek uw hand uit naar de hemel, zodat er duisternis komen zal over het land Egypte, en de duisternis te tasten is. Toen Mozes zijn hand uitstrekte naar de hemel, kwam er een dikke duisternis in heel het land Egypte, drie dagen lang. Zij zagen elkaar niet, en drie dagen lang stond niemand op van zijn plaats. Voor alle Israëlieten echter was het licht in hun woongebieden”.

Zo afschuwelijk donker werd het, dat men elkaar niet meer kon zien. Ja, men stond zelfs niet eens van de plaats op. Drie dagen lang durfde men zich nauwelijks te bewegen. De intense duisternis viel als een zware deken over de Egyptenaren. Je zag letterlijk geen hand voor ogen!

Grootste zonsverduistering in 20 jaar
Op vrijdag 20 maart zal ons land een zonsverduistering kunnen bewonderen. De maan zal meer dan 80 procent van de zon bedekken. Daardoor zal het niet volledig donker worden, maar het belooft wel een prachtig schouwspel te worden. Het hoogtepunt zal rond 10.40 uur plaatsvinden.
De laatste zonsverduistering vond plaats op 11 augustus 1999. Het hele land was toen in de greep van de hype. Kranten deelden speciale eclipsbrillen uit en mensen gingen massaal naar buiten om het schouwspel zo goed mogelijk te kunnen zien. Ook in 2006 was er een zonsverduistering, maar die was veel minder groot.
De volgende zonsverduistering zal op 10 juni 2021 zijn, maar dan zal slechts een derde van de zon bedekt zijn. Ook in 2022 en 2025 krijgen we bescheiden zonsverduisteringen. In 2026 is er weer een zonsverduistering waarbij het grootste gedeelte van de zon bedekt wordt (90,9 procent). 

Egyptische duisternis
Om maar eens een gezegde te gebruiken: ‘Er heerste een Egyptische duisternis’. De farao wilde het volk Israël niet laten vertrekken en daarom moest Mozes in opdracht van God deze tekenen doen. Ook deze van drie dagen dikke duisternis. ‘Goshek-aphelah’ staat er, letterlijk: duisternis-donker. Voor de farao was dat tamelijk erg. Hij werd gezien als een soort halfgod en had als zodanig tot taak iedere morgen de zon te laten opkomen. Als dat drie dagen niet ‘lukte’, bestond de kans dat zijn volk hem niet meer als farao zou accepteren… Het was in ieder geval aanleiding voor hem om het volk dan toch maar te laten gaan (vs. 28-29).

Toekomst
Die uitdrukking ‘goshek-aphelah’ wordt ook gebruikt als beschrijving voor de bekende Dag des HEEREN, die begint met Gods oordelen over de wereld: “een dag van duisternis en donkerheid” (Joël 2:2) ofwel “een dag van benauwdheid en angst, een dag van verwoesting en vernietiging” (Sef. 1:15).

Bij de Dag des HEEREN valt een zonsverduistering in het niet!

Op die dag zullen de zon, de maan zwart worden en zelfs de sterren hun glans intrekken, zegt Joël (2:10, 3:15, vgl. Openb. 6:12). Niet voor niets zegt de Heere Jezus, dat “het hart van de mensen zal bezwijken van vrees en verwachting van de dingen die de wereld zullen overkomen” (Luk. 21:26).

Licht
Maar… zover is het nog niet. Vandaag wisselen duisternis elkaar nog af. Toch is zo’n zonsverduistering wel tekenend voor de geestelijke en morele toestand van deze wereld. De duisternis neemt hand over hand toe, zodat velen in het duister tasten, omtrent het (voort)bestaan van deze wereld bijvoorbeeld. Anderen zien het soms helemaal niet meer zitten…
Goddank hebben wij de Bijbel, het Woord van God, een lamp voor onze voet en een licht op ons pad (Ps. 119:105).
En dan mag het wel eens donker zijn in ons leven, voor gelovigen blijft er altijd licht schijnen, het licht van Gods Woord en Zijn beloften, waarop wij van harte ‘ AMEN’ mogen zeggen: “…in Uw licht zien wij het licht” (Ps. 35:10). Ooit zal er in het geheel geen duisternis meer zijn. Dan is alles licht, zonder dat daarvoor de zon en de maan nodig zijn, want de heerlijkheid van God is het licht (Openb. 21:23, 22:5).
Daarom blijft ons motto: Predik het Woord! En dat willen we dan met Gods hulp ook maar blijven doen zolang het nog kan…

Wij dank allen hartelijk die inmiddels een bijdrage voor deze jaargang hebben overgemaakt. De anderen vragen wij vriendelijk om dat ook te doen. Zo helpt u concreet mee het Woord te prediken!

Klik hier om AMEN te steunen

Alvast veel dank! 

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'