Het Kind van Bethlehem

Het Kind van Bethlehem

Het Kind van Bethlehem werd Gods weg naar bevrijding. Gods teken van hoop. Voorbode van de vrede op aarde.

Mozes
Heel lang geleden was er een moeder zwanger in een tijd dat het dwaas was om zwanger te zijn. Want in het land waar ze woonde en werkte had de koning geboden dat alle pasgeboren jongens in de Nijl geworpen moesten worden. Want het volk waar deze jongens deel van zouden uitmaken werd te groot en te sterk in de ogen van de koning van Egypte. Hij was bang dat hij dit volk niet langer meer zou kunnen gebruiken als slaven. Hij was bevreesd voor zijn macht.
Toch werd er een jongetje geboren. Een mooi ventje. En hij werd verborgen gehouden, drie maanden lang. Toen deed de moeder hem in een kistje, zette dat in het water en zag toe wat er zou gebeuren. Wat zou God gaan doen? Wonderlijk: De dochter van de koning vond het joch en zo kwam hij aan het hof van Egypte en groeide daar op. En door allerlei omstandigheden werd deze jongen, Mozes, de bevrijder van zijn volk. Onder zijn leiding vertrok het volk uit de gevangenschap en slavernij van Egypte en kwam jaren later aan in het land der belofte.
Het begon allemaal met een kind, door wie God uiteindelijk bevrijding zou geven.

Immanuël
Vele jaren later, op een andere plek en in een andere tijd, was een koning uit Juda bang voor de wrede macht van de vijand. Bang dat de vijand de inwoners in het land geheel en al zou uitroeien, inclusief het koningshuis. God stuurde deze koning een profeet aan wie hij een teken mocht vragen teneinde Gods belofte te kunnen ontvangen. Hij vroeg het niet, uit ongeloof. Toch gaf God wel een teken.
Er zou een maagd zwanger worden en een zoon baren, en hij zou de naam Immanuël ontvangen: God met ons… God zou het koningshuis niet geheel ten onder laten gaan, want uit dit geslacht zou uiteindelijk een grote Koning geboren worden, dé Immanuël: Jezus, de Verlosser!
De koning van Juda, hij heette Achaz, vond het maar een dwaas idee. Hoe kon een kind nu een teken zijn dat God Zijn belofte houdt. Toch is het precies zo uitgekomen. Het geslacht waaruit Jezus geboren zou worden, is niet uitgeroeid. En uiteindelijk is het volkje Juda na jarenlange gevangenschap in het buitenland teruggekeerd in het eigen land, Israël.
Het begon allemaal met een kind, door wie God zich aan Zijn belofte zou houden.

Jezus
Tweeduizend jaar geleden werd er weer een Kind geboren. Uit de maagd Maria. En van dit Kind was God zelf de Vader. En weer waren de machthebbers bevreesd. Weer moest er een kindermoord plaatsvinden. Weer werd er afschuwelijk gehuild in de eerste twee jaren van Zijn leven. Maar dit kleine Kind werd en is Gods teken dat Hij met ons wil zijn. God met ons, Immanuël. Hij die de mens uit zijn gevangenschap zou verlossen.
Waarom gaat Gods weg naar bevrijding via een kind? In alle religies is vrees en angst de motivatie om in een god of goden te geloven. Maar wie is er bang voor een kind?
God als de Schepper van hemel en aarde kwam in Zijn Zoon naar ons toe als een hulpeloos Kind. Waarom? Om onze hulpeloosheid te voelen en mee te maken. Om te laten zien dat Hij kan helpen.
God is benaderbaar, niet afstandelijk. God deed dat om ons tegemoet te komen. Om ons van Zijn liefde te overtuigen. Om ons los te maken van onze zonden, angsten, vragen en zorgen.

Kijk naar wat dit Kind heeft gedaan… Niets dan goeds. En om Zijn goedheid werd hij een bedreiging voor de geestelijke en wereldse machthebbers van Zijn tijd. Dus werd Hij gedood. Als volwassen Man stierf Hij aan het Kruis op Golgotha.

Kribbe en Kruis zijn uit hetzelfde hout gesneden.

En toch werd de weg, die het Kind van Bethlehem ging, Gods weg naar bevrijding. Gods teken van hoop. Want Hij bleek sterker te zijn dan de macht van de dood. Hij stond op uit het graf en zei: “Mij is gegeven alle macht, in hemel en op de aarde” (Matt. 28:18).

Voor Israël betekende de geboorte van een kind bevrijding uit de slavernij. Voor koning Achaz was het kind een belofte dat God zelfs in oorlogstijd Zijn woord waarmaakt.
Voor de mensen vandaag, voor u, jou en mij betekent de geboorte van het Kind dat God ons niet is vergeten. Dat God nu wil zorgen voor (innerlijke) vrijheid, en hoop. En op Zijn tijd zal het Kind als de Zoon opnieuw in de wereld verschijnen met grote macht en majesteit. En dan… zal het, onder Zijn heerschappij, vrede worden op heel de aarde.
Het begon allemaal met een Kind, door wie God al Zijn beloften zou en zal vervullen!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'