Nieuw boek - Dubbel paspoort

Nieuw boek

Dubbel paspoort

Naast ons Nederlands burgerschap en/of misschien ook nog het burgerschap van een ander land, bezitten wij als gelovigen nóg een burgerschap.

Hemelburgers
Het Nederlands burgerschap is een aards burgerschap. Het andere burgerschap dat wij bezitten, is van een andere orde en soort, die deze wereld overstijgt. Het is een hemels burgerschap. Over dit hemelburgerschap wordt expliciet gesproken in Filippenzen 3:20, waar staat: "Want ons burgerschap is in de hemelen ...". Ook elders wordt hierover gesproken, zij het in iets indirecter taalgebruik. Zo staat in Kolossenzen 3:3 het volgende: "... want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God". In Efeze 2:19 gaat het nog wat verder en worden de gelovigen zelfs als huisgenoten van God beschreven: "Zo bent u dan niet meer vreemdelingen en bijwoners, maar medeburgers van de heiligen en huisgenoten Gods".

De gelovigen - die zich gered weten door het verlossende werk van Jezus Christus - zijn dus enerzijds wereldburgers en anderzijds hemelburgers. Ons wereldburgerschap hebben wij verkregen op grond van aardse geboorte. Het hemelburgerschap heeft de gelovige verkregen op basis van levendmaking in de verheerlijkte Heer en Heiland Christus Jezus. In Efeze 2:4-6 wordt dit als volgt beschreven: "Maar God (...) heeft ons (...) levend gemaakt met Christus (...) en mede opgewekt en mede gezet in het bovenhemelse in Christus Jezus". Uiteraard gaat het hier om een geestelijk gebeuren. Echter, dit geestelijk gebeuren vormt wel de basis van een fysieke vereniging met de Heere na ons sterven.

De gelovige mag in Christus thuis komen, niet alleen in een nieuw vaderland, maar ook in een nieuw huisgezin; hij is een huisgenoot van God geworden. Enerzijds geeft dit soms frictie met het aardse bestaan. Anderzijds geeft het toch vooral hoop en zekerheid voor de toekomst…

Besef
Er zijn gelovigen die zich weliswaar door Jezus Christus gered weten, maar totaal niet beseffen dat zij een nieuwe hemelse identiteit hebben ontvangen. Laat staan dat zij weten wat deze identiteit inhoudt en welke zegeningen daaraan verbonden zijn. Vaak komt dit door een gebrek aan goed Bijbels onderwijs, en soms ook door desinteresse. Ook zijn er gelovigen die het hemelburgerschap kennen en belijden, maar die het niet lukt om dit te integreren in de praktijk van het leven van alledag. Sommigen worden opgeslokt door de zorgen van het dagelijks leven. Anderen blijven teveel hangen in de theorie van Bijbelstudie en komen daardoor niet toe aan de praktische wandel met de Heer. Verder zijn er gelovigen die wel besef hebben van hun nieuwe hemelse identiteit, maar bij wie de kennis hiervan door de tijd heen is weggezakt. Bij sommigen zijn de inzichten verdraaid geraakt door de tegenstand die zij ervaren als gevolg van het belijden van hun hemelburgerschap en de gevoelens van teleurstelling die dit dan bij hen oproept.

Voor iedereen die min of meer moeite heeft om zijn of haar hemelburgerschap in het leven van alle dag te integreren, heeft Sebastiaan de Graaf dit boekje geschreven. Maar ook voor de gelovige die het allemaal al denkt te weten, is het niet verkeerd om weer eens stil te staan bij het Bijbels onderwijs over dit onderwerp.

  • Hoofdstuk 1  Wat gebeurt er als je tot geloof komt?
  • Hoofdstuk 2  Wat is onze positie?
  • Hoofdstuk 3  Wat is onze roeping?
  • Hoofdstuk 4  Wat zijn onze hoop en prijs?
  • Hoofdstuk 5  Wat is waardig wandelen?

Gods goede werk in ons, dat leidt tot goede werken door ons, stopt niet met de dood, maar gaat na ons sterven door de uitopstanding verder in de hoogste hemel. Uiteindelijk loopt dit uit op het glorieuze moment dat Christus in heerlijkheid verschijnt: "Wanneer Christus verschenen zal zijn - ons leven - dan zult ook u met Hem verschijnen in heerlijkheid" (Kol. 3:4).
Wat een geweldige hoop hebben wij!

Meer info + bestellen op Everread.nl.

Meer artikelen in de serie "Nieuw boek":

Toon alle artikelen in deze serie (55).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'