Lectori Salutem - Het GAB-syndroom

Lectori Salutem

Het GAB-syndroom

Ja, zo’n titel klinkt vreemd en wellicht ook wel wat zwaar, maar dat is het niet. Het gaat namelijk om een niet (meer) zo heel veel voorkomende aandoening. Eén van de weinige ook, die niet als een last, maar meer als een bevrijding wordt ervaren. Je voelt je er prima bij!

Geloven in Nederland
Dit is de titel van een blad, dat elk kwartaal op het redactiebureau valt. Het eerste artikel in een recente uitgave gaat over ‘Ubuntu’: “Dat is een Afrikaanse filosofie, gebaseerd op de gedachte: ik ben mens, omdat jij mens bent. Een aanhanger zal je begroeten met: ‘Ik zie je’ en dan zou jij moeten antwoorden met: ‘Hier ben ik’. De nadruk ligt bij Ubuntu op de gemeenschap. Als iemand iets verkeerds gedaan heeft, stelt de gemeenschap zich de vraag: “Wat hebben wij nagelaten, waardoor dit kon gebeuren?”
De Joodse rabijn Awraham Soetendorp zegt in een column o.a.: “Eén van de bronnen van de hoop blijft voor mij de existentiële toenadering van de religies.” Vreemd, want in de Thora (en de rest van de Bijbel) worden aanhangers van andere ‘religies’ steevast gezien als afgodendienaars (vgl. Ps. 96:4, 5).
Ook wordt aandacht besteed aan het (Katholieke) vormsel. De toediening van het vormsel bestaat uit handoplegging, gebed en zalving met chrisma (één van de drie heilige oliën in de RK-kerk – red.)… Daarbij wordt gezegd: ‘Ontvang het zegel van de Heilige Geest, de gave Gods’. Onwillekeurig moet ik denken aan Efeziërs 1:13 “In Hem bent ook u, nadat u het Woord van de waarheid, namelijk het Evangelie van uw zaligheid, gehoord hebt; in Hem bent u ook, toen u tot geloof kwam, verzegeld met de Heilige Geest van de belofte…” De Bijbel zegt dus: eerst geloven, en dan verzegeld worden!
Enfin, zo komen er in het blad diverse GN-ers (Gelovige Nederlander) aan het woord: protestants, rooms-katholiek, Jehova’s getuige, hindoe, islam, jodendom, evangelisch-charismatisch, etc.

MRB
Boven een artikel trof mij deze kop: ‘Heeft u al MRB?’ Even dacht ik aan een ziekte, maar nee, de letters staan voor Multiple Religious Belonging: “Mensen die zich bij meerdere religieuze tradities thuisvoelen. Zij noemen zich bijvoorbeeld zowel boeddhist als christen. Of zij halen inspiratie uit het joods gedachtegoed… De combinaties en variaties zijn legio.”
Kortom, en dat is ook de strekking van het blad, wat je gelooft is niet zo relevant, als je maar iets gelooft, want dat is belangrijk.

GAB
MRB is niet voor iedereen weggelegd, zegt het artikel en dat klopt. Voor mij bijvoorbeeld niet. Ik zal het u maar verklappen:

Ik lijd al jaren aan het GAB-syndroom.

Dat is een hardnekkig virus dat latent in je aanwezig is. Dat klinkt misschien zwaar, maar het valt mee. Eerlijk gezegd voel ik mij er prima bij. Sterker nog, ik zou willen dat iedereen (iets van) deze aandoening had. GAB staat namelijk voor: Geloof Alleen de Bijbel!

‘Gewoon zo laten staan’
De leukste bijdrage in het blad vond ik die van een cultuurtheoloog. Hij heeft een gloeiende hekel aan al dat ‘reli-shoppen’: “Dan neem je de Bijbel niet serieus; het geloof is een package-deal; het is alles of niets.” Zo, die kunnen we in onze zak steken. En dat voor een theoloog! Moeilijke teksten in de Bijbel? “Gewoon zo laten staan. Dat levert spanning op, maar dat is helemaal niet erg.” Mensen moeten zelf de antwoorden vinden en erop vertrouwen dat de Heilige Geest daarbij zijn werk doet. Zijn ‘famous last words’ in deze bijdrage luiden: “Als iedereen gelijk heeft, heeft niemand gelijk. Er staat wel iets op het spel! Uiteindelijk is het een kwestie van geloof – vertrouwen en overgave.”

Welnu, daar kunnen wij in ieder geval van harte ‘amen’ op zeggen! Met alle respect voor anders-denkenden, maar wij houden ons maar gewoon aan de Bijbel als enige, betrouwbare bron van informatie en onderwijs over God, heil en hoop. Want de Bijbel is het heilig Woord van God. En dus ook alleen (!) de waarheid. Uit genoemd blad en de gelijknamige website blijkt, dat daar nog best veel mensen naar op zoek zijn. Gelukkig maar, want alles wat niet van de God van de Bijbel komt, is surrogaat en leidt tot niets, hoezeer ook geloofd en beleden.

Prediking
Daarom zijn we blij AMEN te mogen uitgeven, op papier en digitaal, op internet. Daar zijn we druk mee bezig. En alles met maar één doel: Gods Woord bekendmaken aan jong en oud.
En als u daar achter staat, en ook lijdt aan het GAB-syndroom, vertrouwen we erop dat u ons wilt (blijven) ondersteunen, in gebeden en gaven. Want het is juist met het oog op de laatste dagen, dat Paulus een nadrukkelijk appèl doet: ‘Predik het Woord. Volhard daarin, gelegen of ongelegen’ (2 Tim. 4: 2). Dus… gaan we maar gewoon door met de verkondiging van de belangrijke Bijbelse boodschap!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (117).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'