(On)gezouten de waarheid vertellen…

(On)gezouten de waarheid vertellen…

“Laat uw woord altijd aangenaam zijn, met zout smakelijk gemaakt, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden”

Kolossenzen 4:6

Denken van bovenaf
Na de ‘theorie’ gaat Paulus in de Kolossenzenbrief verder met een aantal ‘praktische’ zaken te noemen, waarmee hij in hs. 3:18 begint. De leidraad in dit alles is: onze verhouding met de Heere: “Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn” (3:1-2).
Dit ‘bedenken’ is een wijze van denken die beheerst wordt door hemelse principes. Daarvoor is het nodig de (Goddelijke) waarheid te leren kennen en de wil van God te leren verstaan.
Dat is denken van bovenaf. Volgens de richtlijnen en principes van God. Dat is niet uit de wereld, maar uit God. En dat denken vertaalt zich in je kijk op de dingen die hier beneden zijn. Je ziet ze in een ander perspectief.
Naarmate je leert geestelijk (hemels) te denken, zul je dat vertalen in het dagelijks handelen, in woorden en werken. Zie de voorbeelden van Paulus in 3:22 en 4:1 over slaven en heren, oftewel: werknemers en werkgevers…

Waarheid
Maar nu de titel boven dit artikel. In het 6e vers roept Paulus de gelovigen zogezegd op om in hun spreken iedereen gezouten de waarheid te vertellen. Met regelmaat gebeurt dat namelijk ongezouten. Dat heeft zelden een goede uitwerking, vandaar het advies van de apostel. En hij zegt dat uiteraard met het oog op het spreken over en vanuit de Bijbel. En misschien nog wel in het bijzonder vanuit de boodschap die in de Kolossenzen-brief e.a. naar voren komt omtrent het bijzondere werk dat God in deze tijd doet: de uitroeping van de Gemeente, het Lichaam van Christus. Zelf vraagt hij de gelovigen te bidden voor hem, “…dat God voor ons de deur van het Woord opent, om van het geheimenis van Christus te spreken”(vs. 3).

Genade
Het woord ‘aangenaam’ komt van het Griekse charis, dat dikwijls vertaald wordt met genade! Met de zin "Uw woord (zij) altijd in genade" duidt Paulus op ons spreken dat ingebed moet zijn in genade. Het woordje "in" (Grieks: en) wijst op een rust. Paulus bedoelt hier niet dat ons woord moet leiden tot in de genade, maar juist de genade als uitgangspunt moet hebben. Daarvoor is het belangrijk dat wij ook zelf vanuit de genade van God leven. Immers: alles wat Hij aan ons gedaan heeft en doet, is ook ingebed in de genade. En niet alleen ingebed, maar ook in gebed! Dat wil zeggen: met een biddend hart. Er staat immers: “met zout op smaak gebracht”.
Het oorspronkelijke woord voor 'op smaak brengen' (Gr.: artuo) komt van 'passend maken', 'passen'. Zo zou ons woord ook moeten zijn: passend voor de ontvanger; aansluitend op diens situatie. Vandaar: met een biddend hart. En dan inderdaad ook ingebed in de genade van God, voortkomend uit het levende Woord van de levende God.

Gezouten
Op smaak gebracht met zout, (letterlijk:) wetende hoe u iedereen moet antwoorden. Vandaar dat het belangrijk is zelf die vernieuwing van denken te ondergaan door te leren van en uit het Woord van God. Van boven af leren denken en handelen.
En waarom dan zout? We weten dat zout allerlei goede eigenschappen bezit. Het is bederfwerend, het werkt zuiverend en bevordert de duurzaamheid. Dat heeft hele praktische voordelen, bijv. voor de houdbaarheid van (voedsel)producten.
Maar zout is ook een uitbeelding is van een geestelijke werkelijkheid. De Wet schrijft voor, dat aan alle (spijs)offers zout moest worden toegevoegd, en dat zout staat in verbinding met het verbond van de HEERE met Israël. Lees bijvoorbeeld Leviticus 2:13 en Numeri 18:19 over het ‘zout van het verbond’. Zout staat dus voor duurzaamheid. In 2 Kronieken 13:5 komen wij het begrip ‘zoutverbond’ tegen.
Koning Abia zegt daar dat de God van Israël het koningschap ‘voor eeuwig’ aan David heeft gegeven (zie 2 Sam. 7). Ook hier staat het ‘zoutverbond’ dus voor de duurzaamheid van het verbond.
Het mag duidelijk zijn, dat hier maar één ding aan ten grondslag kan liggen en dat is de trouw van God.

Toegepast op de woorden van Paulus in Kolossenzen 4:6 betekent dat dus, dat als iemand spreekt, het toch vooral woorden van genade moeten zijn, gegrond in het eeuwig blijvende Woord van God. In overeenstemming met Gods goede boodschap. Dus niet: spreekt iemand mooi? Boeiend? Onderhoudend? Dat is misschien mooi meegenomen, maar het belangrijkste is: spreekt iemand in overeenstemming met Gods Woord? Want dát heeft eeuwigheidswaarde, dát houdt stand en dát is wat mensen nodig hebben… niet meer en vooral ook niet minder.
Ongezouten de waarheid verkondigen leidt tot niets. Liever gezouten… dat is langer houdbaar en, vooral voor de fijnproever, nog smaakvol ook!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'