Lectori Salutem - Strijd tussen waarheid en leugen

Lectori Salutem

Strijd tussen waarheid en leugen

Het is van alle tijden dat deze twee, waarheid en leugen, de gang van de mensheid kleuren. Al in de vroegste geschiedenis van de mens diende het zich aan: “God heeft zeker wel gezegd…? Leugen is in de eerste plaats verdraaiing van de waarheid. Maar als dat lang duurt, verandert verdraaiing in versluiering en kan het ten slotte uitmonden in verwoesting. Maar…er is hoop!

Van klein naar groot
Het is en zal voorlopig ook zo blijven: God waarachtig en ieder mens leugenachtig (zie Rom. 3:4). En ja, liegen doen we allemaal, al lijkt het misschien nog zo onschuldig. Niet voor niets bestaat er een uitdrukking als ‘een leugentje om bestwil’.
Het wordt minder prettig als kleine leugentjes echte grote leugens gaan worden. Alleen maar bedoeld om de waarheid te verdoezelen of zelfs tegen te staan.
Zoals Jeremia zich bijvoorbeeld beklaagt over zijn landgenoten en de modus operandi in zijn tijd: “Een ieder bedriegt zijn naaste, zij spreken niet de waarheid. Zij leren hun tong leugens te spreken, zij vermoeien zich met onrecht doen” (9:5).
Voor je het weet kom je al doende terecht in een wereld waarin de waarheid zich nog nauwelijks kan manifesteren: “U hebt het kwaad lief boven het goede, de leugen boven het spreken van recht” (Ps. 52:5). Kortom, een wereld waarin de leugen regeert…

Voortreffelijk volk
En… in zo’n wereld leven wij vandaag! Het mag ons dan misschien niet verwonderen, maar het is wel lasting soms. Want als je let op alles wat er in de wereld gaande is momenteel, moet je je steeds weer afvragen: Wat is waarheid?
De leugen is snel, sterker nog, hij wordt soms van tevoren al bedacht om het makkelijker te maken als bepaalde gebeurtenissen liefst verborgen moeten blijven.
Het is vaak na jaren dat bepaalde zaken duidelijk worden c.q. dat de waarheid bekend(gemaakt) wordt. We leven in een soort doofpotcultuur. En dan hebben we het niet alleen over in onze ogen foute regimes ver weg, maar ook over onze eigen vertrouwde omgeving. “We zijn een voortreffelijk volk”, schreef Peter Olsthoorn in HPDeTijd (4 dec. 2013), “ook in zelfbedrog, verdoezelen en versluieren”.

Een goed land
Ex-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans hield het amper droog aan het slot van zijn betoog in het kamerdebat over de inzet van mensen na de ramp met de MH17: “Ik heb ze allemaal mogen ontmoeten de afgelopen tijd en weet u, wat zijn we een ongelofelijk goed land," besloot de minister met een snik in zijn stem”.
En ja, er zijn misschien best wel wat argumenten te noemen waarom we een ‘goed land’ zijn, vooral als het gaat om zaken waarop Timmermans doelde. Maar… sprookjes bestaan niet. Nederland is onderdeel (geworden) van een internationale gemeenschap, een Europese samenleving en daarin gelden keiharde wetten, die vooral beheerst worden door leugen, list en bedrog. Daarin gaat het allang niet meer om de inzet van gewone mensen, maar om rijkdom, macht en heerszucht.

De strijd tussen waarheid en leugen gaat onverminderd door. Bijvoorbeeld: Is de MH17 inderdaad neergehaald door pro-russische seperatisten of is het een (vooropgezette) operatie van Oekraïnse zijde geweest? En was dat dan een éénlandsactie of wisten andere ervan? Is Poetin (lees: Rusland) inderdaad een bedreiging voor de wereldvrede of moeten we die bedreiging juist in eigen, Westerse, gelederen zoeken (lees: Amerika en bondgenoten)?
Hebben de nieuwe Europese leiders het goede met de burgers voor of gaat het van kwaad tot erger? En hoe zit het met de ‘Islamitische Staat’? En met de klimaatverandering? En met de financiële crisis? En met het Ebola-virus? Et cetera.

Een geweldige toekomst
De geschiedenis zal het leren, want al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. ‘t Kan langer of korter duren, maar uiteindelijk zal de waarheid aan het licht komen.
En daar is een goede reden voor. De leugen is namelijk verbonden met de vorst der duisternis en de waarheid met de God van het licht, de Allerhoogste. Hij zal op Zijn tijd de leugen definitief ontmaskeren en alles aan het licht brengen. En… Gode zij dank: alle dingen herstellen!
Hoe dan ook: we gaan een geweldige toekomst tegemoet. De toekomst van Hem, Die de Waarheid is in eigen Persoon, Jezus Christus, onze Heere.

Amen, Jezus Christus, amen!
Ja, Gij zult in ‘t groot heelal
‘t rijk der duisernis beschamen,
Tot het niet meer wezen zal!
(Gez. 166).

Blij met de Bijbel?!

Dat is het thema van een lezing op woensdagavond 17 september a.s. in De Baron te Dedemsvaart.
Spreker is Peter A. Slagter.
We leven vandaag in turbulente tijden. Brandhaarden in de wereld. Een onrustige samenleving. Politici die de weg kwijt zijn. Media die hun plicht verzaken om het juiste nieuws te brengen. Et cetera. En de Bijbel? Verguisd en bewierookt. Kunnen we nog iets met dit oude Boek in onze moderne tijd? 
Aanvang 20.00 uur (toegang gratis). Adres: Julianastraat 54. Info: 0523-614987.

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (118).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'