Europa dendert door...

Europa dendert door...

…en hoewel een deel van het electoraat liet weten dat dat soms iets te snel gaat, kiezen de regeringsleiders nu voor de man voor wie Europa bijna een geloof lijkt”, aldus Eelco Bosch van Rosenthal in een uitzending van Nieuwsuur (26 juni j.l.).

Hij struikelde in eigen land over afluisterpraktijken, wordt in Europa beschouwd als old school en kon niet worden gekozen door de Europese burger. Toch is hij de belangrijkste bestuurder in de EU: Jean-Claude Juncker

Gevestigde orde

Al is hij vaak geportretteerd als kettingroker die graag een borreltje lust, in eigen land is hij populair. Hij was de langstzittende premier van een Europees land, maar trad in 2013 af toen bleek dat hij de Luxemburgse veiligheidsdiensten de vrije hand had gelaten en velen, ook Juncker zelf, waren afgeluisterd.

In Europa hoort hij bij de gevestigde orde en gaat hij al 20 jaar mee, onder meer op invloedrijke topfuncties (Bron: Nieuwsuur.nl).

Christen

In Luxemburg is Juncker lid van de CSV, de Christelijke Sociale Volkspartij. Fijn voor het CDA en de Christenunie dat er nu dus een broeder komt als voorzitter van de Europese Commissie. Hoewel, fijn?

"De Europese leiders kiezen nu voor de meest grijze muis die er in Brussel rondloopt. Hij is niet iemand die vooraan zal staan om Europa te hervormen, hij wil doorgaan op het oude spoor, meer Europa, meer macht naar Brussel; het tegenovergestelde van wat veel burgers willen", zei europarlementariër Derk-Jan Eppink tegen Nieuwsuur.

En Juncker zelf? Die is helemaal in z’n element, met steun van Angela Merkel en de immer lachende premier Mark Rutte. Tijdens een conferentie van de European Movement in 2011 zei Juncker heel eerlijk, dat de (economische) politiek noodzakelijkerwijs beslist moet worden in “donkere, geheime kamers” en dat een politiek leider regelmatig, als het hem uitkomt, moet liegen. 

Trouwens, 15 jaar geleden gaf broeder Juncker al precies aan hoe hij en de zijnen te werk gaan, hetgeen in de afgelopen jaren volstrekt juist is gebleken:

“We beslissen iets. We brengen dat dan in en wachten enige tijd om te zien wat er gebeurt. Volgt er geen misbaar, breekt er geen opstand uit - de meesten begrijpen toch niet wat er is beslist - dan gaan we weer wat verder. Stap voor stap, tot er geen terugkeer meer mogelijk is.”

(Der Spiegel – 27 december 1999)

Juncker, een man die gelooft in Europa. Waarvan akte!

UPDATE 14 juli:

Meer uitspraken van Juncker:

Verwijzend naar de Europese Grondwet in 2003, zei Juncker: "Het Verdrag is aangeprezen als de grote democratie-show. Maar ik heb nooit zo’n donkere achterkamer gezien dan het Verdrag". Bron

In een reactie op Franse referendum van 2005 over het Verdrag van Lissabon, zei Juncker: “Als het een ja is, zullen we zeggen 'daar gaan we', en als het een nee is, zullen we zeggen: ‘we zullen doorgaan’. Hij zei ook, dat landen die nee stemmen opnieuw moeten stemmen... om het juiste antwoord te krijgen. Bron

Onder verwijzing naar het verzet tegen het Verdrag van Lissabon in 2007, zei Juncker: "Ik ben verbaasd over degenen die bang zijn voor de mensen. Men kan altijd uitleggen dat wat in het belang van Europa is, ook in het belang is van onze landen". Hij voegde eraan toe: "Groot-Brittannië is anders. Natuurlijk zal er overdracht van soevereiniteit zijn, maar zou ik zijn intelligent om de aandacht van de publieke opinie te vestigen op dit feit..?” Bron

In een reactie op het monetaire beleid van de EU in 2011, zei Juncker: "Het monetaire beleid is een ernstig probleem. We moeten dit bespreken in het geheim, in de Eurogroep [het belangrijkste forum voor het beheer van de Europese eenheidsmunt]... Ik ben klaar om te worden beledigd als niet democratisch genoeg, maar ik wil eerlijk te zijn ... Ik ben voor in het geheim gehouden debatten". Bron

Onder verwijzing naar de economische neergang in Griekenland in 2011, zei Juncker: "Als het ernstig wordt, moet je liegen". Bron

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'